Η εταιρεία Interstar Security φέρεται να εμπλέκεται σε κύκλωμα 57 εταιρειών που κατηγορούνται για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, προκαλώντας ζημία ύψους περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως λόγω απώλειας ΦΠΑ.
Τέμπη: Η εταιρεία των “βίντεο” εμπλέκεται σε σκάνδαλο εξαπάτησης του Δημοσίου
Πρόκειται για την εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας και βιντεοεπιτήρησης στον ΟΣΕ και η οποία, στις αρχές Φεβρουαρίου, δημοσιοποίησε τρία βίντεο που φαίνεται να καταγράφουν την εμπορική αμαξοστοιχία που ενεπλάκη στο δυστύχημα των Τεμπών. Σύμφωνα με την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, είχε στηθεί ένα πολύπλοκο δίκτυο εταιρειών security, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές ήταν εικονικές, με διαχειριστές-«αχυρανθρώπους», όπως αποκαλύπτει η «Real News».
Επιπλέον, το «Documento» αναφέρει ότι υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τη σύμβαση που υπέγραψε η Interstar με τον ΟΣΕ για την παρακολούθηση της σιδηροδρομικής γραμμής μέσω καμερών, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ο σχετικός διαγωνισμός ήταν προσχηματικός. Συγκεκριμένα, η ανταγωνιστική εταιρεία που συμμετείχε στον διαγωνισμό φέρεται να έχει στενή σχέση με την Interstar, καθώς ο επικεφαλής της ήταν στο παρελθόν συνεταίρος με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Interstar.
Τέμπη: Η εταιρεία των “βίντεο” εμπλέκεται σε σκάνδαλο εξαπάτησης του Δημοσίου
Η ίδια έρευνα αποκαλύπτει ότι οι δύο εταιρείες που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό είχαν ουσιαστικά κοινές ρίζες. Για παράδειγμα, η Interstar, που κέρδισε τη σύμβαση, είχε ως διαχειριστή τον Νίκο Τσαντσαράκη, ενώ τη διαχείριση της ανταγωνιστικής Starguard είχε αναλάβει ο Απόστολος Τρεχαντίνης. Αν και δεν φαίνεται να έχουν άμεση σχέση, η έρευνα έδειξε ότι από την ίδρυσή της έως το 2016, ο κ. Τσαντσαράκης ήταν διαχειριστής της Starguard, ενώ από το 2013 ο κ. Τρεχαντίνης υπέγραφε ως οικονομικός διευθυντής της ίδιας εταιρείας.
Επιπλέον, στις 20 Φεβρουαρίου κατατέθηκε ένσταση ακυρότητας του πορίσματος των δικαστικών πραγματογνωμόνων σχετικά με τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη, τα οποία παραδόθηκαν στις 5 Φεβρουαρίου από τον δικηγόρο της Interstar. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ένσταση προήλθε από δικηγόρο συγγενούς θύματος της τραγωδίας, με το επιχείρημα ότι οι υποστηρίζοντες την κατηγορία δεν είχαν ενημερωθεί για τον διορισμό των δικαστικών πραγματογνωμόνων, ώστε να ορίσουν δικούς τους τεχνικούς συμβούλους για την εξέταση του βιντεοληπτικού υλικού.