Το απίστευτο μπάχαλο με τα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου έσπειρε τον πανικό στους πολίτες – Γιατί βγαίνουν θετικά τα περισσότερα;

Αναστάτωση έχει προκληθεί στους πολίτες που πραγματοποίησαν τα δωρεάν self tests που προσέφερε το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της εκστρατείας πρόληψης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Από τα 130.000 τεστ που διατέθηκαν, περίπου 1.000 παρουσίασαν θετικό αποτέλεσμα, γεγονός που προκάλεσε πανικό σε αρκετούς πολίτες.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA, μετέφερε καθησυχαστικά μηνύματα, εξηγώντας ότι το τεστ μπορεί επίσης να ανιχνεύσει απλές φλεγμονές του εντέρου. «Η θετικότητα που παρατηρείται δεν σημαίνει ότι υπάρχει καρκίνος», υπογράμμισε η κυρία Παγώνη, προσθέτοντας ότι σε πάνω από το 80% των αιτήσεων, η θετικότητα μπορεί να οφείλεται σε άλλες αιτίες, όπως φλεγμονές ή αιμορροΐδες.

Σύμφωνα με την ίδια, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλευτούν γαστρεντερολόγο, ο οποίος θα εξετάσει το ιατρικό ιστορικό τους και την κλινική τους κατάσταση. Και σε δεύτερο χρόνο, μπορεί να προγραμματιστεί μια περαιτέρω διερεύνηση.

Από την άλλη, ένα αρνητικό αποτέλεσμα της εξέτασης σημαίνει ότι δεν ανιχνεύθηκε αίμα στα δείγματα και προς το παρόν δεν απαιτούνται πρόσθετες ενέργειες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν αποκλείει τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ορισμένοι καρκίνοι δεν αιμορραγούν ή μπορεί να αιμορραγούν μόνο περιστασιακά, γεγονός που καθιστά απαραίτητο τον τακτικό έλεγχο κάθε 1-3 χρόνια.

Αν και σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος δεν απαιτούνται ενέργειες, οι ασθενείς θα πρέπει να επισκέπτονται τον γιατρό τους εάν παρουσιάζουν συμπτώματα όπως αίμα στα κόπρανα, αλλαγές στις εντερικές συνήθειες ή πόνους, ακόμα και αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις που το αποτέλεσμα είναι ασαφές, αυτό θεωρείται θετικό και πρέπει να αξιολογηθεί με προσοχή. Σημαντικό είναι να κατανοηθεί ότι η έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Exit mobile version