Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσίασε πρόσφατα μια μελέτη για το αναπτυξιακό μέλλον της Σάμου, με έμφαση στην ανασυγκρότηση του νησιού μετά τον καταστρεπτικό σεισμό των 7 Ρίχτερ το 2020. Μεταξύ των προτάσεων που παρουσιάστηκαν, ξεχωρίζει η δέσμευση 10.000.000 ευρώ για την προστασία του Χρυσού Τσακαλιού της Σάμου.
Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει τη δημιουργία προστατευμένων περιοχών και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας για τη σημασία της διατήρησης του είδους. Αυτά τα μέτρα αποσκοπούν τόσο στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του τσακαλιού όσο και στη μελέτη των αναγκών του μέσω ερευνητικών προγραμμάτων.
Ωστόσο, η ανακοίνωση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την προτεραιότητα που δίνεται στην προστασία ενός είδους τη στιγμή που το νησί ακόμα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του από το σεισμό. Είναι αμφίβολο αν οι οικονομικοί πόροι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα σε άμεση αναπτυξιακή δράση που να αφορά την καθημερινότητα και τις ανάγκες των κατοίκων.
Η απόφαση για την προστασία του Χρυσού Τσακαλιού, αν και αξιέπαινη για την περιβαλλοντική της διάσταση, πρέπει να εξεταστεί σε συνάρτηση με την συνολική αναπτυξιακή στρατηγική του νησιού. Η βιωσιμότητα του έργου απαιτεί μελέτες που να διασφαλίζουν ότι οι πόροι θα αξιοποιηθούν αποτελεσματικά και θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ανασυγκρότηση της Σάμου. Σε αυτήν την κρίσιμη φάση, προέχει να δοθεί προσοχή στην αποκατάσταση των υποδομών και των βασικών υπηρεσιών που θα επιτρέψουν την ομαλή καθημερινότητα των κατοίκων.