Τουρκία: Θέλουν να μας πάρουν και το ντονέρ – γύρο! Προσφεύγουν στην Ε.Ε. για να πατεντάρουν την γεωγραφική προέλευση και τον τρόπο παρασκευής και κοπής – “Οι Έλληνες από εμάς το πήραν και το λένε γύρο”!

Δεν λιγουρεύονται μόνον τα νησιά μας οι Τούρκοι, αλλά θέλουν να μας πάρουν και τον…γύρο! “Οι Έλληνες από εμάς πήραν το ντονέρ, κατά τις ανταλλαγές των πληθυσμών το 1922 και το λένε γύρο”, ισχυρίζονται οι επικεφαλής της Ομοσπονδίας των πωλητών ντονέρ της γείτονος χώρας!

Και προσφεύγουν στις αρμόδιες διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας να κατοχυρωθεί η γεωγραφική προέλευση του προϊόντος, ο τρόπος που παρασκευάζεται και η κοπή του και να μπει παντού η σφραγίδα της Τουρκίας!

Το θέμα δεν είναι καθόλου απλό, αν σκεφθεί κανείς ότι ο ετήσιος τζίρος από την πώληση ντονέρ – γύρου στην Ευρώπη υπερβαίνει τα 4 ΔΙΣ.€! Ένα μεγάλο μέρος από τα χρήματα αυτά πάνε και σε χέρια Ελλήνων της διασποράς, που έχουν ανοίξει μεγάλα καταστήματα εστίασης σε όλη την Ευρώπη (αλλά και σε ΗΠΑ και Καναδά) και κάνουν χρυσές δουλειές!

Βεβαίως, ο Ελληνικός γύρος παρασκευάζεται από χοιρινό κρέας ή από κοτόπουλο, ενώ το ντονέρ στην Τουρκία από αρνί και από μοσχάρι, γιατί οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε χοιρινό.

Εναπόκειται τώρα στην χώρα μας να ενεργήσει τα δέοντα, ώστε να μην μας…”ταπώσουν” οι Τούρκοι εμπορικά και γαστρονομικά σε ένα προϊόν πολύ αγαπητό και πολύ οικείο προς τους Έλληνες, εντός και εκτός Ελλάδος.

Exit mobile version