Τραμπ: «Με τον Ερντογάν έχουμε αμοιβαίο σεβασμό – Μου αρέσει και του αρέσω»

Μέσα σε ένα τεταμένο γεωπολιτικό τοπίο και με φόντο τη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ανοιχτά τη συμπάθειά του προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας ότι οι δυο τους διατηρούν εξαιρετικές προσωπικές σχέσεις.


Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, δίπλα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν δίστασε να δηλώσει: «Έχω πολύ καλές σχέσεις με τον Ερντογάν. Τον συμπαθώ και με συμπαθεί. Ξέρω πως αυτό θα εξοργίσει τον Τύπο, αλλά είναι η αλήθεια».
Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας εντείνεται, με τον Νετανιάχου να κάνει λόγο για σοβαρή επιδείνωση των διμερών σχέσεων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον, εξέφρασε την ανησυχία του για τη στρατηγική της Άγκυρας στη Συρία, λέγοντας: «Δεν θέλουμε η Τουρκία να χρησιμοποιεί τη Συρία ως ορμητήριο κατά του Ισραήλ». Παράλληλα, αποκάλυψε ότι συζήτησε με τον Τραμπ τρόπους για την αποφυγή άμεσης σύγκρουσης με την Άγκυρα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο.

Ο Νετανιάχου φέρεται να έχει ασκήσει έντονες πιέσεις στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ώστε να αποτραπεί η πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, θέμα που σύμφωνα με τον ιστότοπο Middle East Eye αποτέλεσε αντικείμενο συνεχών διαβουλεύσεων τους τελευταίους δύο μήνες.

Την ίδια στιγμή, σε διπλωματικό επίπεδο, η Άγκυρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον νέο ηγέτη της Συρίας, Αχμέντ Αλ Σάρα, ο οποίος είχε επισκεφθεί και στις αρχές Φεβρουαρίου την Τουρκία. Η επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια των ισραηλινών επιθέσεων κατά στόχων στη Συρία, μεταξύ αυτών και η αεροπορική βάση Τ4 κοντά στη Χομς, η οποία σύμφωνα με πηγές ενδέχεται να δοθεί στην Τουρκία.

Γάζα: Η αμερικανική πρόταση και η ελπίδα για ειρήνη

Σε ερώτηση για την κατάσταση στη Γάζα και την αμερικανική πρόταση να αναλάβουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο της περιοχής, ο Τραμπ δήλωσε πως κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να είναι μια θετική εξέλιξη».
Όσον αφορά τον τερματισμό του πολέμου, διατήρησε αισιόδοξο τόνο, λέγοντας πως «θα ήθελα να τελειώσει και πιστεύω ότι θα τελειώσει – όχι πολύ μακριά στο μέλλον».

Exit mobile version