Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου: “Η στρατηγική συνεργασία των τριών χωρών θα συνεχιστεί” – Διαβάστε τις δηλώσεις των τριών ηγετών

Σε εξέλιξη είναι οι κοινές δηλώσεις των Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Χριστοδουλίδη και Αλ Σίσι, μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησής στους στο Κάιρο.

Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου: Διαβάστε τις δηλώσεις

10η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου | Δηλώσεις ηγετών10η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου | Δηλώσεις ηγετών

«Συναντηθήκαμε στο πλαίσιο της 10ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου και Κύπρου, ενός ανθεκτικού και παραγωγικού σχήματος συνεργασίας που αποτελεί και το πιο προωθημένο σχήμα στην ευρύτερη περιοχή εν μέσω πολλών κρίσεων στην περιοχή. Επιβεβαιώσαμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια για την περαιτέρω ενίσχυση» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι θα αξιοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα δράσεων.

«Επαναλάβαμε τη δέσμευση να ενισχυθεί η στρατηγική συμπόρευση στον ενεργειακό τομέα» ανέφερε, επικαλούμενος και τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την ενεργειακή ασφάλεια, την αύξηση των ΑΠΕ αλλά και το έργο που θα ενώσει Ελλάδα και Αίγυπτο.

Αθήνα, Κάιρο και Λευκωσία αντιμετωπίζουν από κοινού τις μεγάλες περιφερειακές προκλήσεις. Στο Κυπριακό επιβεβαιώθηκε η στήριξη στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Επίσης, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία. «Επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας στην εδαφική ακεραιότητα» και σε μια συμπεριληπτική διαδικασία με τη συμμετοχή όλων. Η νέα ηγεσία της χώρας θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο. Παράλληλα, αναφέρθηκαν στον κίνδυνο αναζωπύρωσης συγκρούσεων στο εσωτερικό της Συρίας και συμφώνησαν στην εντατικοποίηση των προσπαθειών κατά της ριζοσπαστικοποίησης. Συζήτηση έγινε και για τις εξελίξεις στη Λιβύη, που συμφώνησαν στην ανάγκη τερματισμού των παρεμβάσεων, προκειμένου ο λαός να αποφασίσει με εκλογές ελεύθερες και δίκαιο.

Αναφορά έγινε για το μεταναστευτικό. Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε την επιτυχία της Αιγύπτου για την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης. Κύπρος και Ελλάδα έχουν πρωτοστατήσει στη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ΕΕ και Αιγύπτου. Αύριο η κυρία Ρομπέρτα Μετσόλα θα βρίσκεται στο Κάιρο για να συζητήσει με τον Αιγύπτιο πρόεδρο.

Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου: Διαβάστε τις δηλώσεις

«Η Αίγυπτος είναι ανοιχτή σε συνεργασία» με Ελλάδα και Κύπρο ανέφερε ο Αλ Σίσι, ευχαριστώντας τους αρχηγούς των άλλων δύο κρατών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση, ενώ ανέφερε ότι έγινε εις βάθος επισκόπηση σε μια σειρά τομέων, έγιναν ουσιαστικές συζητήσεις και υπεγράφησαν συμφωνίες.

Σημαντικό μέρος των συζητήσεων ήταν οι περιφερειακές εξελίξεις, όλα όσα γίνονται στη γειτονιά μας, που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, είπε ο κ. Αναστασιάδης. Ο πολλαπλασιασμός των συγκρούσεων στη Συρία, όσα γίνονται στη Γάζα, τη Λιβύη, την Ερυθρά Θάλασσα έχει προκαλέσει πρωτόγνωρη κρίση.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της Αιγύπτου από τη διεθνή κοινότητα. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο. Η διακήρυξη για τη στρατηγική σχέση των δύο πλευρών δείχνει ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της Ευρώπης και της Αιγύπτου είναι αλληλένδετες. Σταθερός στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση αυτών των στόχων. Οι τρεις ηγέτες αναφέρθηκαν και στην ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας για την αύξηση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων.

«Εκτιμούμε τη συνεισφορά της Αιγύπτου σε σχέση με τη Λιβύη»

«Εκτιμούμε τη συνεισφορά της Αιγύπτου σε σχέση με τη Λιβύη», τόνισε νωρίτερα στην τοποθέτησή του κατά την έναρξη των εργασιών στην τριμερή Σύνοδο, Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που διεξάγεται στο Κάιρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρέπει να επανέλθουμε τι συμβαίνει στη Γάζα. Πρέπει να προσπαθήσουμε για μια κατάπαυση του πυρός και φυσικά την απελευθέρωση των ομήρων για να βρεθεί ένας τρόπος για επανέναρξη ενός momentum, που θα έχει να κάνει με τη λύση δύο κρατών», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πολλές γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολή. «Το θετικό είναι ότι κοιταζόμαστε στα μάτια και ανταλλάσσουμε απόψεις, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μία συνεργασία με άλλους περιφερειακούς παίκτες οι οποίοι συμφωνούν με εμάς και φυσικά έχουμε παρόμοιες θέσεις σχετικά με την ανάγκη μίας σταθερής Μέσης Ανατολής που δεν θα εξάγει προβλήματα σε άλλες χώρες στην περιοχή. Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω τη σπουδαιότητα του επιχειρηματικού φόρουμ, το οποίο λαμβάνει χώρα και σε ότι έχει να κάνει με τις ελληνικές επιχειρήσεις, τούτο καταδεικνύει ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για την ενδυνάμωση των οικονομικών δεσμών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, είχε νωρίτερα διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi.

Exit mobile version