Ένα νέο πρωτόκολλο που βασίζεται στην τρισδιάστατη εκτύπωση τεχνητού δέρματος με ζωντανά κύτταρα, υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα στη βιομηχανία καλλυντικών, εξαλείφοντας την ανάγκη για δοκιμές σε ζώα.
Μια επιστημονική καινοτομία από διεθνή ομάδα ερευνητών δίνει ελπίδα για ένα μέλλον χωρίς πειραματόζωα στις δοκιμές καλλυντικών προϊόντων. Οι επιστήμονες, ανάμεσά τους και ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Βελόρ στην Ινδία, ανέπτυξαν ένα τρισδιάστατα εκτυπωμένο τεχνητό δέρμα που προσομοιάζει τη φυσική, τριστρωματική δομή του ανθρώπινου δέρματος και ενσωματώνει ζωντανά κύτταρα.
Η καινοτόμος αυτή προσέγγιση βασίζεται σε ένα απλό, χαμηλού κόστους και φιλικό προς το περιβάλλον πρωτόκολλο, που επιτρέπει ακόμα και την εξατομίκευση, τροποποιώντας παραμέτρους κατά την εκτύπωση. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό STAR Protocols και έρχεται σε μια συγκυρία όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυστηροποιήσει τους περιορισμούς για τη χρήση ζώων στις δοκιμές καλλυντικών.
Η κατασκευή του τεχνητού δέρματος γίνεται με τη χρήση υδρογέλης, ενός υλικού πλούσιου σε νερό, ιδανικού για την υποστήριξη της επιβίωσης και ανάπτυξης κυττάρων. Όπως τονίζει η Κάριν Στάνα Κλάιντσεκ, συν-συγγραφέας της μελέτης από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία, η αλληλεπίδραση μεταξύ των υδρογελών και των κυττάρων είναι κρίσιμη για την επιτυχία της μεθόδου.
Πέρα από τη δοκιμή καλλυντικών νανοσωματιδίων, το τεχνητό δέρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια ευρύτερη γκάμα κυτταρικών μελετών, προσφέροντας ένα ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον αξιολόγησης νέων προϊόντων.
Καθώς η επιστήμη κάνει άλματα προς πιο ηθικές και βιώσιμες λύσεις, το τρισδιάστατα εκτυπωμένο δέρμα ίσως αποτελέσει το κλειδί για το οριστικό τέλος στις δοκιμές καλλυντικών σε ζώα.