Η σωστή αποθήκευση στα τρόφιμα δεν εξασφαλίζει μόνο τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους, αλλά βοηθά επίσης στη διατήρηση της γεύσης, του χρώματος και των θρεπτικών συστατικών τους για περισσότερο χρόνο.
Αλληλεπίδραση φρούτων κατά την αποθήκευση
Γνωρίζατε ότι δεν πρέπει να αποθηκεύετε τα μήλα δίπλα στις μπανάνες; Τα μήλα εκπέμπουν αιθυλένιο, το οποίο επιταχύνει την ωρίμανση και το μαύρισμα των μπανανών.
Τα πιο συχνά λάθη στην αποθήκευση τροφίμων
Μερικά τρόφιμα δεν πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο, καθώς το κρύο επηρεάζει αρνητικά τη γεύση, τη σύστασή τους και την αντοχή τους. Ας δούμε μερικά από αυτά τα τρόφιμα.
Τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο
Φρούτα τροπικών κλιμάτων: Οι μπανάνες, ο ανανάς, το αβοκάντο, το μάνγκο, το πεπόνι και η παπάγια πρέπει να αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου. Οι μπανάνες ειδικά μαυρίζουν πιο γρήγορα στο ψυγείο.
Ψωμί: Το ψωμί παραμένει πιο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου σε αεροδιαπερατό δοχείο. Στο ψυγείο, η υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε μούχλα.
Καφές: Ο καφές απορροφά την υγρασία και τις ξένες οσμές στο ψυγείο. Για να διατηρηθεί η γεύση του, πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος με κλειστή τη συσκευασία.
Πατάτες: Οι πατάτες πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο μόνο αφού μαγειρευτούν, αλλιώς η γεύση τους μπορεί να αλλάξει.
Σκόρδο και κρεμμύδι: Αυτά τα τρόφιμα προτιμούν δροσερά, σκοτεινά και ξηρά μέρη. Στο ψυγείο, εκπέμπουν οσμές που επηρεάζουν τα άλλα τρόφιμα.
Μέλι: Το μέλι γίνεται πιο συμπυκνωμένο στο ψυγείο αλλά δεν διατηρείται καλύτερα. Περιέχει αρκετά σάκχαρα για να επιβιώσει εκτός ψυγείου.
Ελαιόλαδο: Η σύσταση του ελαιόλαδου αλλάζει στο ψυγείο, και οι μεγάλες θερμοκρασιακές αλλαγές μπορούν να βλάψουν την ποιότητά του. Η ιδανική αποθήκευση είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Καυτερές σάλτσες: Σάλτσες όπως το τσίλι και το ταμπάσκο διατηρούνται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς περιέχουν συντηρητικά συστατικά και πρέπει να αποθηκεύονται μακριά από το φως.
Ισχυρά αλκοολούχα ποτά: Σναπς και άλλα ισχυρά ποτά μπορούν να διατηρηθούν σχεδόν επ’ αόριστον εκτός ψυγείου.
Σοκολάτα: Η σοκολάτα αναπτύσσει τη γεύση της καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου και δεν χρειάζεται ψυγείο εκτός αν έχουμε καύσωνα.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως οι ντομάτες, οι μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια, χάνουν τη γεύση τους σε θερμοκρασίες κάτω από 15 βαθμούς Κελσίου.
Εσπεριδοειδή: Τα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή δεν χρειάζονται ψυγείο λόγω της παχιάς φλούδας τους.
Λαχανικά: Ο μάραθος, τα καρότα, οι πιπεριές, τα αγγούρια και το σέλινο μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ημέρες ή στο συρτάρι λαχανικών του ψυγείου το καλοκαίρι.
-
Γλυφάδα: Οριστική αποβολή για τη μία εμπλεκόμενη ανήλικη στον άγριο ξυλοδαρμό της 14χρονης -
Σάλος: Γνωστός Youtuber πάνω σε αγροτικό που οδηγεί 14χρονος (βίντεο) -
Grand Hotel: Η σκληρή σκηνή που σόκαρε το κοινό – «Απαράδεκτο» -
“Λιώνει” η Άντζελα Δημητρίου για την εγγονή της: «Εσένα περίμενα…» -
Εφιαλτικές ώρες στο Ξυλόκαστρο: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η πύρινη λαίλαπα – Καμμένα σπίτια και τραυματίες πυροσβέστες -
Σάλος στις ΗΠΑ: Καθηγήτρια βίασε ανήλικο αγόρι -
Συναγερμός: Καίγονται αποθήκες με λάδια στη ΒΙΠΕ στον Βόλο – Τεράστιες καταστροφές (βίντεο) -
Ιταλία και Ελβετία επαναχαράσσουν τα σύνορά τους λόγω κλιματικής αλλαγής -
Χαοτική η κατάσταση από την φωτιά στην Κορινθία: Έκλεισε η Εθνική Οδός Πατρών–Κορίνθου και στα δύο ρεύματα – Εκτροπή της κυκλοφορίας στην ΠΕΟ – Οι φλόγες έφτασαν στη θάλασσα -
Συναγερμός: Νέα φωτιά στη Μάνη -
Αποκαλυπτικά στοιχεία από την Εurostat: «Θηλιά» για τους νέους το κόστος ζωής και στέγασης στην Ελλάδα – Ακόμη και μετά τα 30 ζουν στο εφηβικό τους δωμάτιο – Το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη “γκρεμίζει” συθέμελα όλα τα αφηγήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη -
Σεισμός τώρα στην Κρήτη -
Συναγερμός στην Λάρισα: Άνδρας απειλεί να πέσει από πολυκατοικία (βίντεο) -
Θρήνος στο NBA: Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο θρυλικός Ντικέμπε Μουτόμπο -
Ο “ειρηνοποιός” Ερντογάν βάζει μπουρλότο στη Μέση Ανατολή: Ζήτησε από τον ΟΗΕ «να διατάξει την χρήση βίας» κατά του Ισραήλ