Βελουτέ Κολοκυθοσούπα
Υλικά (για 4 μερίδες):
2 μέτριες κολοκύθες (ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους)
1 μικρό κρεμμύδι
100 ml κρέμα γάλα
1 πατάτα (μεγέθους μέτριου, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους)
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
750 ml ζωμό
Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
Φρέσκος μαϊντανός, θυμάρι ή φρυγανισμένο ψωμί για γαρνίρισμα.
Ξεκινάμε καθαρίζοντας και κόβοντας τις κολοκύθες και την πατάτα σε μικρούς κύβους. Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και ψιλοκόβουμε.
Μετά, προσθέτουμε την κολοκύθα και την πατάτα στην κατσαρόλα, και τα ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά ώστε να πάρουν λίγο χρώμα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών (ή το νερό), και αν θέλουμε, προσθέτουμε το θυμάρι για επιπλέον άρωμα. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε κατά προτίμηση και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 20-25 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν.
Όταν τα υλικά είναι έτοιμα, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χρησιμοποιούμε έναν ραβδομπλέντερ ή μπλέντερ για να πολτοποιήσουμε τη σούπα μέχρι να γίνει βελούδινη και λεία. Αν θέλουμε την υφή πιο κρεμώδη, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.