Αναβρασμός επικρατεί στους «κόλπους» της Νέας Δημοκρατίας με 11 βουλευτές του κόμματος να ασκούν δημόσια κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος απασχόλησης ανέργων άνω των 55 ετών στους δήμους. Οι «γαλάζιοι» βουλευτές καταγγέλλουν αποκλεισμούς, αδιαφάνεια και προχειρότητα, ζητώντας άμεσες διορθωτικές κινήσεις από τα αρμόδια υπουργεία.
Σε σφοδρή παρέμβαση προχώρησαν 11 βουλευτές της ΝΔ, θέτοντας στο μικροσκόπιο το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55+ που υλοποιείται μέσω της ΔΥΠΑ. Με κοινή ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Εσωτερικών, οι βουλευτές κάνουν λόγο για σοβαρές στρεβλώσεις και άδικους αποκλεισμούς της πλειονότητας των Δήμων από το πρόγραμμα, το οποίο προέβλεπε μόλις 6.000 θέσεις εργασίας.
Η νέα αυτή πρωτοβουλία υπογράφεται από τους: Φ. Αραμπατζή, Θ. Καράογλου, Ε. Στυλιανίδη, Μ. Χαρακόπουλο, Γ. Ανδριανό, Σ. Κεδίκογλου, Μ. Κόνσολα, Μ. Χρυσομάλλη, Αν. Κατσανιώτη, Αν. Μπαρτζώκη και Γ. Βλάχο – μια σύνθεση διαφοροποιημένη από εκείνη της προηγούμενης εβδομάδας, σηματοδοτώντας τη συνέχιση της εσωκομματικής δυσαρέσκειας.
Οι βουλευτές στηλιτεύουν το γεγονός ότι, ενώ ο διοικητής της ΔΥΠΑ παρουσιάζει ως επιτυχία την ταχεία κάλυψη των θέσεων μέσα σε δύο εβδομάδες, στην πράξη αποκλείστηκαν τα δύο τρίτα των δήμων, που δεν πρόλαβαν καν να υποβάλουν αιτήματα λόγω της πρόωρης «κλειστής» πλατφόρμας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται, από τις 6.000 διαθέσιμες θέσεις, μόνο 3.800 κατανεμήθηκαν σε Δήμους, αφήνοντας εκτός προγράμματος εκατοντάδες ΟΤΑ – κυρίως μικρούς, νησιωτικούς, ορεινούς και παραμεθόριους – οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, είχαν απόλυτη ανάγκη τη στήριξη αυτή για την κάλυψη αναγκών και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Επικαλούνται, επίσης, σχετική επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ προς την υπουργό Εργασίας και τον διοικητή της ΔΥΠΑ, που αναδεικνύει τη δυσαρμονία του σχεδιασμού με τις πραγματικές ανάγκες των δήμων, οι οποίες υπερβαίνουν τις 10.000 θέσεις.
«Το πρόγραμμα όφειλε να λειτουργεί με αναλογική και δίκαιη κατανομή, διασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους τους ΟΤΑ, αντί να μετατρέπεται σε αγώνα ταχύτητας που αφήνει πίσω όσους έχουν μικρότερη δυνατότητα άμεσης αντίδρασης», σημειώνουν οι βουλευτές.
Στο πλαίσιο αυτό, θέτουν προς την κυβέρνηση τα εξής κρίσιμα ερωτήματα:
Θα υπάρξει άμεσος επανασχεδιασμός του προγράμματος με ουσιαστική αύξηση του αριθμού των δικαιούχων;
▪ Πόσοι από το σύνολο των Δήμων της επικράτειας πρόλαβαν να καταθέσουν τα σχετικά αιτήματα πρόσληψης έως τις 28/03/2025 και πόσες από τις συνολικά 6.000 διαθέσιμες θέσεις δεσμεύτηκαν για τους Δήμους της χώρας;
▪ Ποια είναι η αναλογία των ωφελουμένων 55+ ανά περιφέρεια, που κατέθεσαν επιτυχώς έως τις 28/03/2025;
▪ Γιατί δεν ίσχυσε ένα πλαφόν διαθέσιμων-«κλειστών» θέσεων για τους Δήμους με βάση το 15% του μόνιμου προσωπικού τους, το οποίο αν δεν ζητούνταν, θα μπορούσε να επαναδιατεθεί;