Βόμβα από τον Αθ. Μαρτίνο: «Αν δεν μετέφεραν το ρωσικό πετρέλαιο οι Έλληνες εφοπλιστές, οι τιμές θα ήταν διπλάσιες»

Ο Αθανάσιος Μαρτίνος, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες πλοιοκτήτες, σε πρόσφατη ομιλία του στο 5ο Athens Triennial Meeting, μίλησε ανοιχτά για τον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου.

Υποστήριξε ότι εάν οι Έλληνες εφοπλιστές δεν μετέφεραν το ρωσικό πετρέλαιο, οι τιμές θα ήταν διπλάσιες, τονίζοντας τη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στη διεθνή ναυτιλία.

Οι κυρώσεις και η διεθνής αντίδραση

Ο Μαρτίνος επισήμανε ότι τα 9/10 του παγκόσμιου πληθυσμού δεν συμμετέχουν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, και εξέφρασε την απορία του για τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτές, καθώς οι κυρώσεις εξυπηρετούν κυρίως τα συμφέροντα χωρών όπως οι ΗΠΑ. Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, εκμεταλλευόμενες τις χαμηλότερες τιμές και αποκομίζοντας κέρδη.

Ο ρόλος των Ελλήνων εφοπλιστών

Ο Έλληνας πλοιοκτήτης τόνισε ότι η κριτική προς τους Έλληνες εφοπλιστές για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι Έλληνες εφοπλιστές, υποστήριξε, μεταφέρουν ρωσικά προϊόντα που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, όπως σιτηρά, λιπάσματα και πετρέλαιο, κάτι που ωφελεί κυρίως τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Ο αντίκτυπος στη ναυτιλία από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή

Ο Μαρτίνος σημείωσε ότι η ναυλαγορά έχει επηρεαστεί σημαντικά από γεωπολιτικές κρίσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο κλείσιμο της Ερυθράς Θάλασσας λόγω της παρέμβασης των Χούθι, κάτι που έχει οδηγήσει σε αύξηση των ναύλων, κυρίως για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και δεξαμενόπλοια τύπου LR2.

Η πρόβλεψη για την Ερυθρά Θάλασσα

Ο Μαρτίνος κατέληξε αναφέροντας ότι δεν αναμένεται η Ερυθρά Θάλασσα να ξανανοίξει σύντομα, γεγονός που μπορεί να ωφελήσει τη ναυλαγορά, καθώς οι τιμές για τη μεταφορά εμπορευμάτων συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας.

Exit mobile version