Με καθυστέρηση 15 ετών, η Ελλάδα κάνει αποφασιστικό βήμα στον τομέα των μη επανδρωμένων οχημάτων (drones), ανακοινώνοντας φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης UAV και USV μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΕΛΚΑΚ. Στόχος, η ενίσχυση της αμυντικής αυτονομίας και η δημιουργία ενός ισχυρού εγχώριου οικοσυστήματος τεχνολογικής καινοτομίας.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), ανακοίνωσε ένα ευρύ και φιλόδοξο πρόγραμμα κατασκευής μη επανδρωμένων οχημάτων, αεροπορικών (UAV) και ναυτικών (USV), σηματοδοτώντας την είσοδο της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι των drones τεχνολογιών. Πρόκειται για μια στρατηγική πρωτοβουλία που στοχεύει να καλύψει το χαμένο έδαφος απέναντι σε χώρες όπως η Τουρκία, η οποία έχει εδραιωθεί ήδη ως ηγέτιδα δύναμη στον τομέα.
Τα εν λόγω drones χρησιμοποιούνται για ταχεία και ακριβή παράδοση εφοδίων σε ορεινές περιοχές και βραχονησίδες, μειώνοντας την έκθεση προσωπικού σε κινδύνους.
Χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος είναι 24 με 36 μήνες.
Στην πρώτη φάση του προγράμματος, το ΕΛΚΑΚ προκηρύσσει διαγωνισμό για την ανάπτυξη μη επανδρωμένου αεροσκάφους μεταφοράς φορτίου, με εφαρμογές τόσο στρατιωτικής όσο και πολιτικής φύσης, καθώς και την ανάπτυξη συστήματος περιορισμού ηλεκτρικών υπερτάσεων για την προστασία κρίσιμων υποδομών του Πολεμικού Ναυτικού.
Η εξέλιξη αυτών των τεχνολογιών θα ενισχύσει τη λειτουργική ευελιξία των Ενόπλων Δυνάμεων, προσφέροντας άμεσες λύσεις σε αποστολές ανεφοδιασμού και παρακολούθησης, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές. Παράλληλα, τα drones θα ενσωματωθούν σε δίκτυα με άλλα αυτόνομα ή επανδρωμένα μέσα, προσφέροντας πολλαπλασιαστική ισχύ στις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΛΚΑΚ, Παντελή Τζωρτζάκη, η πρωτοβουλία αποτελεί κομβικό βήμα για την ανάδειξη ενός ανταγωνιστικού οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας στην Ελλάδα. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η τρέχουσα γεωστρατηγική συγκυρία επιβάλλει την ταχεία ενεργοποίηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Η προκήρυξη που δημοσίευσε το ΕΛΚΑΚ για τα drones
«To EΛΚΑΚ προκηρύσσει δυο διαγωνισμούς για Μη Επανδρωμένα Συστήματα και Συστήματα Διαχείρισης Ενέργειας (drones).
Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ Α.Ε.) ανακοινώνει δύο νέες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη διαδικασία Ανταγωνιστικού Διαλόγου, που αφορούν στους τομείς των μη επανδρωμένων συστημάτων και της ενέργειας.
Οι σύγχρονες γεωπολιτικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη για άμεση ικανοποίηση των επιχειρησιακών απαιτήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων και τη δημιουργία μιας ευέλικτης και «έξυπνης» εγχώριας γραμμής αμυντικού εφοδιασμού.
Οι προκηρύξεις του ΕΛΚΑΚ για έργα ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων υπηρετούν την απαίτηση αυτή και δρουν συμπληρωματικά στο μακροπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας.
To ΕΛΚΑΚ προκηρύσσει διαγωνισμούς για την ανάπτυξη drones
Ενός Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (UAV) Μεταφοράς Φορτίου για αξιοποίηση σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών διττής χρήσης, στρατιωτικού, εμπορικού ή ανθρωπιστικού ρόλου.
Το αεροσκάφος θα διασφαλίζει ταχεία και ακριβή παράδοση εφοδίων, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές, όπου η χρήση συμβατικών μέσων δεν είναι εφικτή ή αποδοτική.
Η χρήση του θα μειώνει την έκθεση προσωπικού σε κινδύνους, θα βελτιώνει την ευελιξία στρατιωτικών επιχειρήσεων και θα ενισχύει την επιχειρησιακή απόδοση μέσω διασύνδεσης με άλλα αυτόνομα συστήματα.
Ενός Συστήματος Περιορισμού Μεταβατικών Υπερτάσεων για την προστασία του δικτύου ηλεκτρικής τροφοδότησης και του κρίσιμου εξοπλισμού των πλοίων, ανεξαρτήτως τύπου, ρόλου ή αποστολής.
Θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την τάση του δικτύου, θα εντοπίζει τα μεταβατικά φαινόμενα και θα ενεργοποιεί αυτόματα το κατάλληλο επίπεδο προστασίας, εξασφαλίζοντας ευελιξία και προσαρμοστικότητα.
Θα προσφέρει αυξημένη αξιοπιστία, θα μειώνει τη φθορά του εξοπλισμού και τις ανάγκες συντήρησης, συμβάλλοντας στη μείωση του λειτουργικού κόστους και την παράταση της διάρκειας ζωής των συστημάτων.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΚΑΚ, Παντελής Τζωρτζάκης, δήλωσε ότι «το σημερινό γεωστρατηγικό περιβάλλον αναδεικνύει όλο και περισσότερο την εξαιρετική σημασία της αποστολής μας. Η δημιουργία ενός ισχυρού εγχώριου οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας είναι αυτοσκοπός του ΕΛΚΑΚ, και θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην εκπλήρωσή του.»
Οι σημερινές προκηρύξεις έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες ανοιχτές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΕΛΚΑΚ για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων θαλάσσιων σκαφών επιφανείας (USV) και συστήματος διαχείρισης μάχης (BMS).
Παράλληλα με τα παραπάνω προγράμματα ανάπτυξης αμυντικών λύσεων, το ΕΛΚΑΚ έχει δημοσιεύσει ανοιχτή πρόσκληση για όλες τις επιχειρηματικές και ερευνητικές οντότητες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας ή της πολιτικής προστασίας, να συμμετάσχουν στην χαρτογράφηση των δυνατοτήτων και των προοπτικών του ελληνικού οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας».