Δεν υπάρχει τίποτα πιο ελληνικό, πιο παραδοσιακό και πιο… νόστιμο από χοιρινές μπριζόλες με πατάτες στο φούρνο, ειδικά όταν η συνταγή φέρει την υπογραφή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Η αγαπημένη μας μαγείρισσα μοιράζεται όλα τα μυστικά για να έχουμε ζουμερό κρέας, χρυσαφένιες πατάτες και ένα φαγητό που θα κάνει το κυριακάτικο τραπέζι αξέχαστο.
Ζουμερές χοιρινές μπριζόλες με πατάτες στο φούρνο: Το κυριακάτικο φαγητό που αγαπάμε, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά για 6 άτομα:
-
6 χοντρές χοιρινές μπριζόλες λαιμού
-
6 μεγάλες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
-
4 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους
-
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
-
1 φλιτζάνι νερό
-
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
-
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
-
Χυμός από 1 λεμόνι
-
Χυμός από 1 πορτοκάλι
-
Αλάτι & πιπέρι
Ζουμερές χοιρινές μπριζόλες με πατάτες στο φούρνο: Το κυριακάτικο φαγητό που αγαπάμε, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Εκτέλεση βήμα-βήμα:
-
Επιλογή μπριζόλας: Ζητήστε από τον κρεοπώλη χοντρές μπριζόλες λαιμού. Το πάχος είναι σημαντικό για να μείνουν ζουμερές στο ψήσιμο. Αν έχουν εξωτερικό λίπος, κάντε ελαφριές χαρακιές για να μην μαζέψουν.
-
Προετοιμασία: Σε μεγάλο ταψί, βάλτε τις μπριζόλες, τις πατάτες, τα σκόρδα, το λάδι, τη μουστάρδα, τα εσπεριδοειδή και τα μπαχαρικά. Ανακατέψτε καλά με τα χέρια για να πάει παντού η μαρινάδα.
-
Το ψήσιμο έχει τα μυστικά του:
-
Σκεπάστε καλά το ταψί (με αλουμινόχαρτο ή καπάκι) και ψήστε στους 180°C στον αέρα για 45 λεπτά.
-
Έπειτα, ξεσκεπάστε και ψήστε για 15 λεπτά επιπλέον, ανακατεύοντας τις πατάτες με τα υγρά του ταψιού και γυρνώντας τις μπριζόλες για ομοιόμορφο ροδίσμα.
-
-
Το αποτέλεσμα: Πατάτες που έχουν τραβήξει όλους τους χυμούς του κρέατος και μπριζόλες που κόβονται με το πιρούνι. Το πορτοκάλι δίνει λεπτή γλυκιά νότα και η μουστάρδα δέσιμο και σώμα στη σάλτσα.
Συμβουλή της Αργυρώς:
«Μην φοβάστε να ψήσετε τις πατάτες με τα υγρά του κρέατος – εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο μυστικό νοστιμιάς. Και φυσικά, χρησιμοποιείτε μπριζόλα λαιμού – είναι το πιο τρυφερό και νόστιμο κομμάτι.»
Από τα πιο κλασικά φαγητά του ελληνικού σπιτιού, η συνταγή αυτή είναι ιδανική για το τραπέζι της Κυριακής, για φίλους και οικογένεια – απλή, μυρωδάτη και πάντα αγαπημένη.