Αγιά Λάρισας: Καταστράφηκε το 90% της φετινής παραγωγής πρώιμων κερασιών – Υπαίτια η έντονη κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως «χτυπάει» έντονα αυτού του τύπου τις καλλιέργειες προβληματίζοντας τους παραγωγούς. Η φετινή δεν είναι η μοναδική χρόνια που έχουμε καταστροφή από τις καιρικές συνθήκες, αλλά πλέον είναι περισσότερο εμφανής. Οι αγρότες, πολλές δεκατίες πίσω, αποφάσισαν και πόνταραν σε πρώιμες καλλιέργειες οι οποίες είχαν καλύτερες τιμές, καθώς ερχόταν πρώτες στην αγορά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φετινή παραγωγή πρώιμων κερασιών στην Αγιά Λάρισας. Η κλιματική αλλαγή αλλαγή είναι υπευθυνη για την καταστροφή. Παρά την πολύ καλή ανθοφορία, δεν ήρθε η παραγωγή που προσδοκούσαν οι αγρότες.

«Ο φετινός Χειμώνας ήταν πολύ ζεστός, με αποτέλεσμα να μην κοιμηθούν τα δένδρα, όπως θα έπρεπε και έτσι δεν έδεσαν καρπό», περιγράφει στο protothema.gr, ο Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του τοπικού αγροτικού συνεταιρισμού. Δηλαδή εν ολίγοις τα άνθη μαράθηκαν ή έδεσαν καρπό που δεν μεγάλωσε. Αποτέλεσμα αυτής της κλιματικής κατάστασης ήταν να υπάρξει μείωση παραγωγής από 70-90 %. Την ίδια ώρα, μια βροχή λίγο πριν από Πάσχα έσκισε τα κεράσια που ήταν στο στάδιο της ωρίμανσης. Πέρυσι, την ίδια εποχή, η παραγωγή πρώιμων κερασιών χάθηκε από παγετό που εκδηλώθηκε στην αρχή της Άνοιξης. Έτσι οι αγρότες λένε πως κάθε χρόνια που περνάει η κατάσταση γίνεται χειρότερη.

Όσοι ήταν… τυχεροί και είχαν μείωση παραγωγής έως και 50%, ξεκίνησαν να συγκομίσουν το προϊόν, αλλά το διαθέτουν με «ανοιχτές» τιμές, ενώ σε άλλες περιοχές, όπως στην Βέροια, οι παραγωγοί πουλάνε από 1,5 έως και 2 ευρώ το κιλό. Μια τιμή που δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα της χρονιάς. Πάντως, στην Αττική τα κεράσια πωλούνται σε τιμές άνω των 9 ευρώ…

Οι παραγωγοί υποστηρίζουν πως τα κεράσια δεν είναι τα μόνα που χτυπήθηκαν από την κλιματική αλλαγή. Οι αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει την ανθοφορία των μήλων, αλλά και τα βερύκοκα, που άρχισαν να μαζεύονται από τους αγρότες αυτή την περίοδο.

Ακραίες καιρικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο

Η Ανατολική Ευρώπη και το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής θερμάνθηκαν ιδιαίτερα τον Απρίλιο, είπε το C3S, υποστηρίζοντας αναφορές για ρεκόρ καύσωνα που ανάγκασαν τα σχολεία να κλείσουν στο Νότιο Σουδάν και είδαν χώρες όπως η Σλοβακία να καταγράφουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας πάνω από τους 30 Cτην άνοιξη.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, ο Απρίλιος σηματοδότησε έναν μήνα με αποκλίνουσες ακραίες καταστάσεις με τη μορφή πλημμυρών και ξηρασίας.

Τμήματα της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, από το Μπαγκλαντές μέχρι το Βιετνάμ, επλήγησαν από καύσωνες, ενώ η νότια Βραζιλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι χώρες της Ανατολικής Αφρικής, Κένυα και Τανζανία, έχουν υποστεί φονικές πλημμύρες.

Το Πακιστάν κατέγραψε διπλάσια από την κανονική μηνιαία βροχόπτωση τον Απρίλιο, καθιστώντας τον τον πιο υγρό μήνα της χώρας εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια.

Μεγάλο μέρος της Ευρώπης γνώρισε έναν πιο υγρό Απρίλιο από το συνηθισμένο, αλλά η νότια Ισπανία, η Ιταλία και τα Δυτικά Βαλκάνια ήταν πιο ξηρά από το μέσο όρο, ανέφερε το C3S.

Εν τω μεταξύ, η ανατολική Αυστραλία επλήγη με ισχυρές βροχοπτώσεις, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας οι συνθήκες ήταν πιο ξηρές από τις κανονικές, όπως και το βόρειο Μεξικό.

Οι μέσες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας ήταν επίσης ασυνήθιστα υψηλές, σπάζοντας ρεκόρ τον Απρίλιο για 13ο συνεχόμενο μήνα, παρά την αποδυνάμωση του Ελ Νίνιο, ανέφερε η υπηρεσία.

Οι θερμότεροι ωκεανοί απειλούν τη θαλάσσια ζωή και συμβάλλουν σε μια θερμότερη ατμόσφαιρα, καθιστώντας τα υδάτινα σώματα λιγότερο αποτελεσματικά στην απορρόφηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη.

Exit mobile version