Γιατί κινδυνεύει να εξαφανιστεί εντελώς ο χυμός πορτοκάλι: Τα τελευταία χρόνια, η ασθένεια Huanglongbing (HLB), γνωστή και ως «πρασίνισμα των εσπεριδοειδών», έχει προκαλέσει τεράστια καταστροφή στους οπωρώνες εσπεριδοειδών παγκοσμίως, επηρεάζοντας σοβαρά την παραγωγή σε πολλές περιοχές της Ασίας, της Αμερικής και της Αφρικής.
Γιατί κινδυνεύει να εξαφανιστεί εντελώς ο χυμός πορτοκάλι: Τι είναι η ασθένεια των εσπεριδοειδών
Σοβαρές Οικονομικές Επιπτώσεις
Η εξάπλωση της HLB έχει επιφέρει δραματικές οικονομικές συνέπειες. Στη Βραζιλία, η παραγωγή εσπεριδοειδών έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 20%, ενώ στη Γουαδελούπη και τη Φλόριντα οι μειώσεις φτάνουν το 60% και το 90% αντίστοιχα. Στη Φλόριντα, η βιομηχανία χυμού πορτοκαλιού έχει υποστεί ζημιές ύψους άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχουν χαθεί σχεδόν οι μισές θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τον κλάδο.
Γιατί κινδυνεύει να εξαφανιστεί εντελώς ο χυμός πορτοκάλι: Τι είναι η ασθένεια των εσπεριδοειδών
Η Φύση της Ασθένειας
Η ασθένεια HLB προκαλείται από ένα βακτήριο του γένους Candidatus Liberibacter, το οποίο προσβάλλει τα αγγεία των δέντρων, εμποδίζοντας τη διανομή των προϊόντων της φωτοσύνθεσης σε όλο το δέντρο. Το βακτήριο προκαλεί τη συσσώρευση ενός σακχάρου, της καλλόζης, που πνίγει τα αγγεία των δέντρων, οδηγώντας σε αποχρωματισμό και παραμόρφωση των καρπών, καθιστώντας τους ακατάλληλους για πώληση.
Αντίμετρα και Προκλήσεις
Παρά τις τεράστιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της HLB, συμπεριλαμβανομένων καραντίνων, εκρίζωσης μολυσμένων δέντρων και μαζικής χρήσης φυτοφαρμάκων, η ασθένεια εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλες απώλειες. Στη Βραζιλία, για παράδειγμα, οι πρόσφατες αυξήσεις στο ποσοστό μόλυνσης δείχνουν ότι τα φυτοφάρμακα χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, με τον έλεγχο της ασθένειας να γίνεται όλο και πιο δύσκολος.
Γιατί κινδυνεύει να εξαφανιστεί εντελώς ο χυμός πορτοκάλι: Τι είναι η ασθένεια των εσπεριδοειδών
Κατάσταση στη Μεσόγειο
Στη Μεσόγειο, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη βιολογική καταπολέμηση των φορέων της ασθένειας, όπως οι ψιλίδες, με την Πορτογαλία και την Ισπανία να προχωρούν σε επιτυχείς μαζικές απελευθερώσεις παρασιτοειδών εντόμων. Η έρευνα επίσης στοχεύει στον εντοπισμό και τη δημιουργία ανθεκτικών ποικιλιών εσπεριδοειδών, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ασθένεια.
Γιατί κινδυνεύει να εξαφανιστεί εντελώς ο χυμός πορτοκάλι: Τι είναι η ασθένεια των εσπεριδοειδών
Η Ανάγκη για Νέες Προσεγγίσεις
Είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους της μετακίνησης φυτών από μολυσμένες σε μη μολυσμένες περιοχές, καθώς αυτή η πρακτική αποτελεί κύρια πηγή νέων εστιών της ασθένειας. Η ΕΕ έχει ήδη λάβει μέτρα, απαιτώντας από τα κράτη μέλη να καταρτίσουν κατάλληλα σχέδια επιτήρησης και αντιμετώπισης της ασθένειας.
Η έρευνα συνεχίζεται για την ανάπτυξη ανθεκτικών ποικιλιών και υποκειμένων που θα επιτρέψουν τη βιώσιμη καλλιέργεια εσπεριδοειδών χωρίς την ανάγκη για μαζική χρήση φυτοφαρμάκων, ανοίγοντας τον δρόμο για μια πιο βιώσιμη γεωργία.
-
Βερολίνο: Αιτών άσυλο, από τη Συρία, ο δράστης που μαχαίρωσε τουρίστα
-
Πέτρος Κωστόπουλος για τον αρραβώνα της κόρης του Αμαλίας: «Κουφάθηκα» που ο γαμπρός μου ήρθε να ζητήσει…»
-
Special Olympics: Στις 25 Φεβρουαρίου η Τελετή Αφής της Φλόγας της Ελπίδας
-
Πέπλο μυστηρίου στη Βούλα: Νεκρή γυναίκα εντοπίστηκε κοντά σε σπηλιά
-
Πνέει τα λοίσθια το ΕΣΥ: Έρευνα-καταπέλτης του ΟΟΣΑ αποκαλύπτει τη δυσπιστία των Ελλήνων
-
Κακοκαιρία Coral: Στην κατάψυξη η χώρα – Χιονοπτώσεις και στα «χαμηλά»
-
Δημογραφικό: Αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού στα 10 δισ. έως το τέλος του αιώνα – Τι θα συμβεί στην Ελλάδα
-
Βασίλης Καλογήρου: «Αποκλείεται η αυτοκτονία»; – Τα νέα δεδομένα της υπόθεσης
-
Γιατί αισθάνομαι ξαφνικούς πόνους σαν «σουβλιές»; – Πότε πρέπει να ανησυχήσω;
-
Η Γερμανία στις κάλπες: Αβέβαιο το πολιτικό τοπίο, μάχη για τους αναποφάσιστους
-
Ισραήλ: Η Χαμάς απελευθέρωσε δύο ομήρους – Σε εξέλιξη η ανταλλαγή κρατουμένων
-
Κοτόπουλο με πορτοκάλι και θυμάρι στη κατσαρόλα
-
Παραλίγο τραγωδία στον σιδηρόδρομο: Εκτροχιάστηκε πλατφόρμα με 4 εργαζόμενους
-
Μάτι: Ο Ηλίας Ψινάκης αποποιείται κάθε ευθύνη – Η απολογία του πρώην Δημάρχου Μαραθώνα για την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς με τους 104 νεκρούς
-
“Βόμβα” από τον γιο της Καίτης Γκρέυ: Ισχυρίζεται ότι η διαθήκη της είναι πλαστή