Οι ντολμάδες και ειδικά οι λαχανοντολμάδες είναι ένα γκουρμέ σπιτικό φαγητό της Ελληνικής και Μικρασιάτικης κουζίνας, με ιστορία αλλά και μέλλον.
Ιστορικά του πιάτου
Παραδοσιακό φαγητό, η συνταγή αυτή αφορά φύλλα διαφόρων λαχανικών τυλιγμένα με ρύζι, κρέας και αρωματικά. Η λέξη προέρχεται από την τουρκική λέξη «yaprak» που σημαίνει φύλλο. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές ανάλογα με την περιοχή. Γιαπράκια με λαχανόφυλλα και μάλιστα με χοιρινό κιμά αντί μοσχαρίσιο. Το χαρακτηριστικό τύλιγμα τους ήταν τριγωνικό από τους Αλικαρνασσώτες ενώ με τα χρόνια γίνονται και στρογγυλοί μακρόστενοι.
Υλικά
Γέμιση
800 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 φλιτζάνι ρύζι
2 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα στον τρίφτη(ή ιδιαίτερα γενναιόδωρη χρήση φρέσκου κρεμμυδιού)
Λίγο μαϊντανό ή άνηθο ή μάραθο ή και όλα κατά προτίμηση
Αλάτι
Πιπέρι
κόκκινο πιπέρι
μπούκοβο
1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας (προαιρετικό) ή φρέσκια ντομάτα
1 φλιτζάνι του καφέ κρασί μαύρο ή κόκκινο χυμό από 1 λεμόνι ή 1 κουτάλι γλυκού ξινό (μπαχαρικό)
Ενα ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο (κατά προτίμηση)
Αρμιά ή λάχανο ζεματισμένο
Καρότο (προαιρετικό)-Η χρήση καρότου σε ροδέλες, ανάμεσα στις στρώσεις λαχανοντολμάδων, δίνει χρώμα και γεύσεις στο ζουμί και στη σύνθεση.
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο σκεύος
Παίρνουμε τα φύλλα από το λάχανο και τα κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε να κάνουμε τα γιαπράκια
Βάζουμε γέμιση και τυλίγουμε το φύλλο σφιχτά σα ντολμάδες σε τριγωνική κυρίως μορφή
Αραδιάζουμε τα γιαπράκια σε σειρές σε μια κατσαρόλα. Στον πάτο της κατσαρόλας βάζουμε το σκληρό μέρος απ το λάχανο, για να μη κολλήσουν τα γιαπράκια.
Η ντομάτα είναι προαιρετική οπότε διαλύουμε σε νερό πελτέ ντομάτας ανάλογα πόσο κόκκινα τα θέλουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα
Στύβουμε ένα λεμόνι και ρίχνουμε το λάδι.
Σκεπάζουμε τα γιαπράκια με φύλλα από το λάχανο, ρίχνουμε νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Θα είναι έτοιμα μόλις μαλακώσουν τα φύλλα από το λάχανο
Αν θέλουμε αυγολέμονο φροντίζουμε να έχει μείνει ζουμί ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο αυγολέμονο με αλεύρι ένα αυγό ή δύο ανάλογα την ποσότητα και μπόλικο λεμόνι!
Σε κάθε πιάτο από 8-10 λαχανοντολμάδες, με λίγες ροδέλες καρότου και μπόλικη σάλτσα από πάνω. Απαραίτητο το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βέβαια το ψωμί για τη σάλτσα.
Α βολοντέ η καλή φέτα ως συνοδεία… και η επανάληψη, σχεδόν αναπόφευκτη.

Περιουσία Γιώργου Τράγκα: Ο γιος αμφισβητεί την αρμοδιότητα του Μονακό – Αιχμές κατά της χήρας
Αμύνταιο: Μαθητές αποχώρησαν χωρίς να πουν τα κάλαντα στον Άδωνι Γεωργιάδη
Αποκαλύψεις “φωτιά” από το BBC για Τραμπ: Ταξίδεψε σε τουλάχιστον οκτώ πτήσεις με το ιδιωτικό τζετ του Έπσταϊν
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Κάθε πέρυσι και καλύτερα-“Εκτινάσσονται” οι τιμές στα τρόφιμα-120% πάνω η τιμή στο αγγούρι!
Αλεξανδρούπολη: Προφυλακίστηκε η μητέρα του 3χρονου που πέθανε από ασιτία
Σοκ στα Ιλίσια: Χαροπαλεύει ο συντηρητής που τον συνέθλιψε το ασανσέρ
Θύμα απάτης Ελληνίδα στην Τουρκία: Πώς ο… Μουράτ της «πούλησε» έρωτα και της πήρε 60.000 ευρώ
Απίστευτο και όμως αληθινό: Παράτησε πανάκριβη Lamborghini για να γλυτώσει το αλκοτέστ
Κωνσταντινούπολη: Συγκινητικές στιγμές στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή της Ομογένειας
Εκδρομείς Χριστουγέννων: Έξοδος-Γολγοθάς λόγω και των εκτροπών της ΕΛΑΣ
Η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ ταράζει τα «ήρεμα νερά» στα ελληνοτουρκικά
Καιρός- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Βροχές και καταιγίδες την παραμονή των Χριστουγέννων
“Χείμαρρος” ο Νίκος Πλακιάς κατά Γεωργιάδη: «Αν τα βρούμε με την Καρυστιανού το πιο πιθανό είναι να γίνεις ξανά τηλεβιβλιοπώλης»!
Αποκαλύψεις από τον δικηγόρος του Γιώργου Μαζωνάκη: «Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί μήνυση – Η δικαιοσύνη πολύ σύντομα θα του δώσει δίκιο»
Σφοδρές αντιδράσεις στις ΗΠΑ: Γιατί ο Τραμπ “παγώνει” την κατασκευή των υπεράκτιων αιολικών έργων;