Ολυμπιακοί Αγώνες: H είσοδος της Ολυμπιακής Φλόγας στο Καλλιμάρμαρο – Εν πλω για τη Γαλλία

Σε κλίμα συγκίνησης ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας από την Ελλάδα στη Γαλλία με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα λάβουν χώρα από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024.

Η φαντασμαγορική τελετή της παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στο Καλλιμάρμαρο έγινε στις 26 Απριλίου.

Tην τελετή παράδοσης παρακολούθησε πλήθος κόσμου που βρέθηκε από νωρίς στο Παναθηναϊκό Στάδιο ενώ την εκδήλωση παρουσίασε ο Νίκος Αλιάγας. Ο παρουσιαστής έδωσε το σύνθημα της εκδήλωσης που δεν ήταν άλλο από το “Βon voyage”.

Η Νάνα Μούσχουρη ερμήνευσε τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Την Ολυμπιακή Φλόγα μετέφερε στο Καλλιμάρμαρο η πρωταθλήτρια του βάδην, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, ενώ τελευταίος λαμπαδηδρόμος ήταν ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας πόλο, Γιάννης Φουντούλης.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν η είσοδος της φλόγας στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο στάδιο της Αθήνας.

Από την Κρήτη ως την Αλεξανδρούπολη και από την Κέρκυρα έως το Καστελόριζο

Από την Αφή της, στην Αρχαία Ολυμπία στις 16 Απριλίου, η Φλόγα διένυσε περισσότερα από 5.200 χιλιόμετρα και 500 ναυτικά μίλια. Αφού, για 11 ημέρες φώτισε τη χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη, επισκέφθηκε 43 πόλεις και επτά νησιά και διανυκτέρευσε στην Ακρόπολη, ήρθε η στιγμή να περάσει στα χέρια των Γάλλων για να συνεχίσει το μαγικό ταξίδι της στη Γαλλιά.

Εκεί η λαμπαδηδρομία θα διαρκέσει για 68 ημερες ώσπου να ανάψει στις 26 Ιουλίου ο βωμός στο Παρίσι, σηματοδοτώντας την έναρξη της πιο μεγάλης γιορτής του αθλητισμού.

Οι 30.000 περίπου θεατές, που βρίσκονται στον ιερό χώρο του Ολυμπισμού, σηκώνουν τα κινητά τους για να απαθανατίσουν τη στιγμή.

«Πρόκληση μας να διοργανώσουμε εξαιρετικούς αγώνες, δημοφιλείς και να συνεισφέρουμε σ’ αυτό που λέγεται συμπερίληψη», υπόσχεται ο Τόνι Εστανγκέ, δίνοντας ραντεβού στις 8 Μαΐου στην αρχαιότερη πόλη της Γαλλίας, που ιδρύθηκε από τον Πρωτέα από την Φώκαια, πριν από 2.600 χροόνια.

«Εκεί Ελλάδα και Γαλλία συνυπήρξαν και συνυπάρχουν αρμονικά», παρατηρεί ο παρουσιαστής της τελετής, Νίκος Αλιάγας. Μίας φαντασμαγορικής τελετής, που με φόντο τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, συνέδεσε την Αρχαία Ελλάδα με τη σύγχρονη εποχή.

Όλα στην εντέλεια για την μεγάλη στιγμή

Οι προετοιμασίες τις ημέρες που προηγήθηκαν ήταν πυρετώδεις και κορυφώθηκαν ένα 24ωρο πριν με τη γενική πρόβα.

Οι Ιέρειες και οι Κούροι εκτελούν τη χορογραφία τους, οι μουσικοί κουρδίζουν τα όργανα τους και ο Φωκάς Ευαγγελινός, υπεύθυνος για την σκηνική επιμέλεια της εκδήλωσης, δίνει τις τελευταίες οδηγίες.

«Βγαίνουν οι CHÓRES και ακολουθείτε εσείς. Μόλις ξεκινήσει η τελετή κάθεστε όρθιοι στις σειρές σας», παρακαλεί τους 100 νέους και νέες του Λυκείου των Ελληνίδωv, που με τις εντυπωσιακές φορεσιές τους από όλη την Ελλάδα πλαισιώνουν την εκδήλωση και αναδεικνύουν τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας.

Το ρολόι δείχνει λίγο πριν τις 08:00. Βράδυ Παρασκευής 26 Απρίλη. Η Ολυμπιακή Φλόγα παίρνει πλέον τον δρόμο προς Πειραιά και ετοιμάζεται να «επιβαστεί» στο τρικάταρτο «Belem», που χρονολογείται από το 1896, την χρονιά της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Το λίκνο του Ολυμπισμού δείχνει τον δρόμο

Μία εβδομάδα μετά το ταξίδι της στη Μεσόγειο συνεχίζεται. Περνά από εμβληματικές τοποθεσίες, από τη Διώρυγα της Κορίνθου, τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και το στενό της Μεσσήνης στη Σικελία.

Κάθε μέρα μας φέρνει πιο κοντά στο μεγάλο ραντεβού του καλοκαιριού και μας υπενθυμίζει τα μηνύματά της για ειρήνη και συμφιλίωση. Μηνύματα με οικουμενική αξία, που είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Σήμερα, που οι εμπόλεμες καταστάσεις βρίσκονται στο επίκεντρο, το λίκνο του Ολυμπισμού δείχνει τον δρόμο της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της συναδέλφωσης των λαών και του αμοιβαίου σεβασμού.

Μεταδίδει το όραμα για Ολυμπιακή Εκεχειρία και καλεί τα κράτη να εκτιμήσουν την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.

Όπως σημείωσε και ο Νίκος Αλιάγας, «οι μεγάλες ιδέες είναι αυτές που χρειάζεται η ανθρωπότητα όταν ακούγεται η σιωπή του πολέμου γύρω μας. Ο Γιώργος Σεφέρης έγραψε ότι “σ’ αυτό τον κόσμο, που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει ν’ αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται”. Η Ολυμπιακή Φλόγα που θα φιλοξενηθεί στη Γαλλία είναι ένα κομμάτι της ανθρωπότητας, η υπόσχεση για έναν καλύτερο κόσμο που αντιπροσωπεύει το θάρρος εκείνων που πρόκειται να ξεπεράσουν τα όρια επιδεικνύοντας τη θέλησή τους».

Exit mobile version