Πεντανόστιμη σπανακοτυρόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Το μυστικό που θα την αποθεώσει, βρίσκεται στο φύλλο

Θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι σου

Αν ανήκετε στην ομάδα των ατόμων που δεν μπορούν να φάνε σκέτο σπανάκι, τότε αυτή η συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για μια χωριάτικη σπανακοτυρόπιτα είναι η ιδανική λύση για εσάς. Είναι εύκολη στην παρασκευή και σίγουρα θα γλύφετε τα δάχτυλά σας!

 

Πεντανόστιμη σπανακοτυρόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Το μυστικό που θα την αποθεώσει, βρίσκεται στο φύλλο

Υλικά για τη Σπανακοτυρόπιτα

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 3 πράσα
  • 4-5 φρέσκα κρεμμύδια
  • 2 αυγά
  • 350 γραμ. φέτα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία των Χόρτων: Πλύνετε καλά τα χόρτα, στραγγίξτε τα και ψιλοκόψτε τα. Βάλτε τα σε ένα μπολ.
  2. Προσθήκη Πράσων και Κρεμμυδιών: Ψιλοκόψτε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια, προσθέστε τα στο σπανάκι και αλατίστε. Τρίψτε τα για να μαραθούν και στύψτε τα για να φύγουν τα υγρά τους.
  3. Μείγμα Γέμισης: Βάλτε τα χόρτα σε ένα μπολ και περιχύστε με το μισό ελαιόλαδο. Προσθέστε τη θρυμματισμένη φέτα και τα χτυπημένα αυγά. Ανακατέψτε καλά και δοκιμάστε το μείγμα, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.
  4. Στρώσιμο Φύλλων: Σε ένα λαδωμένο ταψί 40 εκ., στρώστε ακτινωτά 3 φύλλα χωριάτικα, λαδώνοντας τα ενδιάμεσα. Απλώστε τη μισή γέμιση σε διάσπαρτα σημεία πάνω από τα φύλλα.
  5. Σουρωμένο Φύλλο: Καλύψτε με ένα σουρωμένο φύλλο, να εφαρμόζει στις άκρες του ταψιού, και ραντίστε με ελαιόλαδο. Προσθέστε την υπόλοιπη γέμιση και καλύψτε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα χωριάτικα, λαδώνοντας τα ενδιάμεσα.
  6. Τελική Επεξεργασία: Γυρίστε τα φύλλα που εξέχουν πάνω στην πίτα και χαράξτε σε κομμάτια. Περιχύστε με το υπόλοιπο λάδι και ραντίστε με λίγο νερό.
  7. Ψήσιμο: Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει από το ταψί.

Σπιτικό Χωριάτικο Φύλλο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας φύλλο, ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή.

Υλικά για το Φύλλο

  • 750 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γραμ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • 1½ κ.γλ. αλάτι
  • 340 γραμ. χλιαρό νερό (περίπου)
  • Λίγο έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία Ζύμης: Βάλτε το αλεύρι σε ένα μπολ και κάντε μια λακκούβα στο κέντρο. Προσθέστε το αλάτι, το λάδι, το ξίδι και το νερό. Με τα δάχτυλα, δουλέψτε το αλεύρι μέσα στα υγρά μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης και να καθαρίσουν τα τοιχώματα του μπολ.
  2. Ζύμωμα: Βγάλτε τη ζύμη στον πάγκο και ζυμώστε για 5 λεπτά μέχρι να γίνει απαλή και εύπλαστη. Αν κολλάει, προσθέστε λίγο αλεύρι.
  3. Ξεκούραση Ζύμης: Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη να ξεκουραστεί. Όσο περισσότερο την ξεκουράζετε, τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη.
  4. Άνοιγμα Φύλλων: Χωρίστε τη ζύμη σε 4 ή 6 κομμάτια. Αλευρώστε την επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο με έναν λεπτό πλάστη, αλευρώνοντας όταν χρειάζεται.
  5. Στεγνώσιμο Φύλλων: Αφήστε τα ανοιγμένα φύλλα πάνω σε καθαρό τραπεζομάντιλο να τραβήξουν την υγρασία τους.
  6. Στρώσιμο στο Ταψί: Λαδώστε καλά ένα ταψί και στρώστε 3 φύλλα, λαδώνοντας τα ενδιάμεσα. Προσθέστε τη γέμιση και γυρίστε τα φύλλα που εξέχουν πάνω στην πίτα. Καλύψτε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Χαράξτε την πίτα και περιχύστε με ελαιόλαδο και λίγο νερό.
  7. Ψήσιμο: Ψήστε την πίτα σύμφωνα με τις οδηγίες της κάθε συνταγής.

Απολαύστε τη σπανακοτυρόπιτα με το φρέσκο σπιτικό φύλλο που θα κάνει τη διαφορά!

Exit mobile version